• English
    • French
    • German
  • contact@fromageriegardon.fr
  • 04 71 73 12 03
Fromagerie Gardon
  • GARDON FROMAGERIE
  • HOMEMADE PRODUCE
  • Our shop
  • E-boutique
  • Recipes
  • News
  • GARDON FROMAGERIE
  • HOMEMADE PRODUCE
  • Our shop
  • E-boutique
  • Recipes
  • News

Accueil / Local cheese

Menu
  • Homemade produce
  • Local cheese

  • Organic raw milk cheese

Local cheese

exploitation de la fromagerie gardon

Authentic local cheeses imbued with the taste of the terroir

A local cheese is a cheese made from milk collected within a 10 km radius of the dairy at an altitude of around 1,000 m, based on the ancestral skills handed down from one generation to the next. This infuses the cheeses with a distinctive flavour specific to the region.

ouvrier de la fromagerie gardon

Preserving characteristic flavours, from the original milk to the final cheese

The flavour of the local milk is imbued with the pure air and rich flora of high-altitude pastures. We then process it raw or following heat treatment, a gentler process than pasteurisation, thus bringing out in our cheeses flavours reminiscent of our wild region; flavours that vary with the seasons.

fabrication du fromage

The art of maturing cheeses to bring out their full flavour

Our local cheeses, maintained at a temperature of 8°C in the cellar, are salted, rubbed, turned over and checked carefully under the expert hand of the master cheesemaker. Following a maturation period of one to three months, depending on the product, the cheeses reveal their full authentic flavour.

Le Chapelou

Taking its name from the inhabitants of La Chapelle-Laurent, Le Chapelou embodies our dairy’s core values. This uncooked, pressed cheese with a smooth texture is made from heat-treated milk and weighs around 1 kg. A yellow “bloom” occasionally forms on the rind, a natural feature of cheeses matured in high-altitude cellars. Its mild flavour and firm consistency make this cheese a firm favourite, easy to transport and store.

Order

Le Chapelou bleu

Le Chapelou Bleu is a 1kg cheese made from heat-treated milk. A blue-veined tomme, it has a soft, but not creamy, texture with a mild, distinctive flavour.

Order

L'artison

L’Artison, weighing around 700g, is a raw milk cheese matured for 8 weeks following a traditional method that relies on tiny cheese mites, known as artisons, to gradually sculpt the rind and help the cheese to mature. Its distinctive flavour appeals to lovers of rustic cheeses.

Order

Chapelou made with raw milk

Le Chapelou’s twin, also weighing 1kg, but a very different, and exceptional, cheese. Made according to an age-old recipe using raw milk, which has an especially rich flavour. Matured for a minimum period of 6 weeks, the delicious, distinctive flavour of this cheese literally explodes in the mouth.

Order

OUR RECOMMENDATIONS

All our cheeses should be served at room temperature. To eat them at their best, we recommend taking our cheeses out of the fridge at the beginning of your meal. Serve them for dessert on a cheese platter, or to go with a salad or a main dish, or as an aperitif, cubed or on toast.

Fromagerie Gardon
Le Bourg, 15500 La Chapelle-Laurent Cantal en Auvergne
04 71 73 12 03 – contact@fromageriegardon.fr

NOS PARTENAIRES

© 2025 Fromagerie Gardon. www.itnt.fr I Mentions légales I Cookies I Protection des données personnelles

Ce site utilise des cookies et vous donne le contrôle sur ce que vous souhaitez activer.
PersonnaliserOK, tout accepter
Privacy & Cookies Policy

Politique de confidentialité

Ce site Web utilise des cookies pour améliorer votre expérience de navigation. Parmi ces cookies, les cookies classés comme nécessaires sont stockés sur votre navigateur car ils sont essentiels au fonctionnement des fonctionnalités de base du site Web. Ce site utilise également des cookies tiers qui aident à analyser et à établir les statistiques de consultation. Ces cookies ne seront stockés dans votre navigateur qu'avec votre consentement. Vous avez également la possibilité de désactiver ces cookies. La désactivation de certains cookies peut avoir des effets sur votre expérience de navigation.
Necessary Always Enabled

Les cookies nécessaires sont essentiels au bon fonctionnement du site Web. Cette catégorie comprend uniquement les cookies qui assurent les fonctionnalités de base et les fonctionnalités de sécurité du site Web. Ces cookies ne stockent aucune information personnelle.

Non-necessary

Tous les cookies qui ne sont pas nécessaires au fonctionnement du site Web et qui sont utilisés spécifiquement pour collecter des données à des fins d’analyses, de publicités et d'autres contenus non nécessaires. Il est obligatoire d'obtenir le consentement de l'utilisateur avant d'exécuter ces cookies sur ce site Web.

  • COMMANDEZ
×
  • English
  • Français (French)
  • Deutsch (German)